diktyo100

Για να γίνει ένα Προσκοπικό Δίκτυο, ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ 100%, θα πρέπει:

  • Να επιλεγεί ένα θέμα που απασχολεί την τοπική κοινωνία και έχει σχέση με το πολιτισμό, τη νεολαία, το περιβάλλον ή κοινωνικά θέματα.
  • Να καθοριστούν οι στόχοι του προγράμματος
  • Να γίνει επιλογή των συνεργατών
  • Να γνωστοποιηθεί η πρωτοβουλία

Αναλυτικότερα, για την τεκμηρίωση χρειάζεται:

  • Στόχος έργου
  • Το αντικείμενο, το περιεχόμενο, το τρόπο υλοποίησης και το αποτέλεσμα
  • Τα ονόματα των μελών του Π.Δ.
  • Το φορέα ή τους φορείς που υπήρξε συνεργασία
  • Προβολή του έργου
  • Οπτικοαουστικό υλικό

Άγνωστα μνημεία της περιοχής και τρόπος ανάδειξής τους:

Η Νέα Ιωνία από το χθες έως το σήμερα - Η Ιστορία και τα μνημεία της περιοχής μας

Στόχος έργου:

Στόχος του έργου: ανάδειξη των μνημείων της Νέας Ιωνίας

Συνεργασία με ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. (Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού): κκ. Χάρη Σαπουντζάκη (Πρόεδρο ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) και Μάκη Λυκούδη (Γραμματέα ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ).

Το αντικείμενο, το περιεχόμενο, το τρόπο υλοποίησης και το αποτέλεσμα:

Αντικείμενο: η ιστορία και τα μνημεία της Νέας Ιωνίας

Περιεχόμενο: η Νέα Ιωνία από το χθες έως το σήμερα

Η Νέα Ιωνία ιδρύθηκε το 1923. Εκτός των Σπαρταλήδων, εκ των πρώτων εγκαταστάθηκαν στην περιοχή που τότε ονομαζόταν «Ποδαράδες» και υπαγόταν στον Δήμο Αθηναίων, πρόσφυγες από την Ινέπολη και την Κασταμονή, τη Σαφράμπολη, τη Νεάπολη, την Καππαδοκία, την Αλάια και την Αττάλεια της Παμφυλίας και ακόμη από την Σμύρνη και τα περίχωρα της ,τα Βουρλά, το Αιβαλί, τα Θυάτειρα και άλλες πολιτείες της Μ. Ασίας που ανθούσαν σπουδαίες Ελληνορθόδοξες κοινότητες.

Η πόλη αναπτύχθηκε ταχύτατα παρά τις φοβερές ελλείψεις και την προχειρότατη εγκατάσταση σε μικρές προσφυγικές κατοικίες ή και σε σκηνές χιλιάδων προσφύγων. Όντας οι περισσότεροι κάτοικοι αστοί πρόσφυγες, ικανοί στο εμπόριο και τις επιχειρήσεις ανέδειξαν γρήγορα την πολιτεία τους σε μεγάλο βιομηχανικό κέντρο με κύριους κλάδους: την κλωστοϋφαντουργία και την ταπητουργία. Γρήγορα η Νέα Ιωνία έγινε πόλος έλξης χιλιάδων εργατών από την επαρχία. Το 1934, μαζί με άλλους συνοικισμούς της Αθήνας και του Πειραιά, η Νέα Ιωνία ονομάστηκε δήμος όμως δεν περιλαμβάνονταν η Καλογρέζα και η Αλσούπολη.

diktyo100-ni1

Στα χρόνια της κατοχής όταν ήδη είχε προσαρτηθεί και η Καλογρέζα, η Νέα Ιωνία υπήρξε προπύργιο της αντίστασης κατά των κατακτητών αλλά και των συνεργατών τους. Στο «μπλόκο της Καλογρέζας» στις 16 Μαρτίου 1944 εκτελέσθηκαν 22 παλικάρια στον Ποδονίφτη τον χείμαρρο που διασχίζει την πόλη. Μετά τον πόλεμο παρά τις μεγάλες απώλειες και τους χιλιάδες εξόριστους της η πόλη ρίχτηκε και πάλι στη δημιουργία.

Αντισταθμιστικά όμως θα έλεγε κανείς αναπτύχθηκε ραγδαία το εμπόριο ιδιαίτερα αφότου στην πόλη έφθασε ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος (1956) με αποτέλεσμα σήμερα η Νέα Ιωνία να θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες αγορές του λεκανοπεδίου. Στη διάρκεια των 85 χρόνων από την ίδρυση της η Νέα Ιωνία έχει να παρουσιάσει μεγάλες μορφές στα γράμματα και τις τέχνες: Άγγελο Σημηριώτη, Τάκη Σινόπουλο, Βάσο Βογιατζόγλου, Βασίλη Βασιλειάδη, Νίκο Ξανθόπουλο, Στέλιο Καζαντζίδη και τόσους άλλους.

Στην πόλη δρουν σήμερα 6 προσφυγικά σωματεία. Πρόσφατα ιδρύθηκε στο Δήμο με την επωνυμία «Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού» (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ) το οποίο εκτός των άλλων έχει ιδρύσει και λειτουργεί 3 μουσεία: Ιστορικό, Λαογραφικό και Υφαντουργίας-Ταπητουργίας.

Από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η πόλη είναι το κυκλοφοριακό, η πυκνή δόμηση, η ανεργία και η έλλειψη πρασίνου και ελεύθερων χώρων.

Παναιτώλιο

diktyo100-ni3Το Παναιτώλιο βρίσκεται στο κέντρο μιας πευκόφυτης πλατείας, η οποία έχει επικρατήσει να ονομάζεται Πλατεία Παναιτωλίου. Το Παναιτώλιο χτίστηκε το 1930 και λειτούργησε ως καζίνο και ξενοδοχείο, ενώ τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν αρχηγείο των Γερμανών. Από το 1997 λειτουργεί ως Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας.

Αδριάνειο υδραγωγείο

diktyo100-ni2Τη δεκαετία του 120 μ.Χ., ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός έδωσε εντολή για την κατασκευή ενός εκτεταμένου υδραγωγείου που θα κάλυπτε αποτελεσματικά τις αυξανόμενες ανάγκες υδροδότησης της πόλης. Ο σχεδιασμός του Αδριάνειου υδραγωγείου αποσκοπούσε στη συγκέντρωση και διοχέτευση προς την πόλη υδάτων προερχόμενων από τις πηγές των νοτιοανατολικών κλιτύων της Πάρνηθας και των βορειοδυτικών της Πεντέλης. Για το σκοπό αυτό, κατασκευάστηκε ένα σύμπλεγμα από υπόγειες σήραγγες συνολικού μήκους άνω των 25 χιλιομέτρων. Καθ' όλο το μήκος της διαδρομής των κύριων κλάδων είχαν κατασκευαστεί μικρότερα βοηθητικά υδραγωγεία που συνεισέφεραν ύδατα στους κεντρικούς αγωγούς. Τμήματά του σώζονται σήμερα επί της οδού Καποδιστρίου στη συνοικία της Αλσούπολης και δίπλα στο Δημοτικό Στάδιο της Νέας Ιωνίας.

Μπλόκο Καλογρέζας

diktyo100-ni4Στα χρόνια της κατοχής όταν ήδη είχε προσαρτηθεί και η Καλογρέζα, η Νέα Ιωνία υπήρξε προπύργιο της αντίστασης κατά των κατακτητών αλλά και των συνεργατών τους. Στο «μπλόκο της Καλογρέζας» στις 16 Μαρτίου 1944 εκτελέσθηκαν 22 παλικάρια στον Ποδονίφτη, τον χείμαρρο που διασχίζει την πόλη.

Τα ονόματα των μελών του Π.Δ.:

diktyo-konstantelis
Μιχάλης Κωνσταντέλλης
diktyo-klamenakou
Χριστίνα Κλαμμενάκου
diktyo-stravopodis
Νίκος Στραβοπόδης
diktyo-boboris
Δημήτρης Μπόμπορης
diktyo-galani
Κική Γαλάνη
diktyo-fofo
Φωφώ Παρασκευοπούλου
diktyo-mamakou
Δήμητρα Μαμάκου
Ειρήνη Λογοθέτη    

Προβολή Έργου στα Media:

 

http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/105632/oi-proskopoi-mas-mathainoun-istoria/

http://ionianet.gr/content.php?id=4480

 

Μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter