ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΝΑ ΔΙΕΥΘΥΝΕΙΣ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ !!!

Μπορείς να διευθύνεις κι εσύ τραγούδια. Το μόνο που χρειάζεται είναι μερικές υποδείξεις στο «Πως» θα διευθύνεις τα τραγούδια. Δεν έχεις φωνή; Μην ανησυχείς γι’ αυτό. Δεν είναι απαραίτητο να έχεις την φωνή ενός τενόρου ή αοιδού της όπερας. Και ποτέ αν μην ζητάς συγνώμη για την φωνή σου. Έτσι θα κατανικήσεις όλες τις αμφιβολίες για την ικανότητα σου να διευθύνεις τα τραγούδια. Είναι εύκολο και πάρα πολύ διασκεδαστικό.

Ακολούθησε τις παρακάτω υποδείξεις και θα «μετατραπείς» σε έναν θαυμάσιο και απολαυστικό μαέστρο:

  1. Άρχισε ένα τραγούδι που το γνωρίζουν όλοι. Ανακοίνωσε τον τίτλο και δώσε τον ρυθμό (εάν δεν είναι πολύ συνηθισμένος).
  2. Τραγούδησε τα πρώτα μέτρα της μουσικής του ή τραγούδησέ το όλο μόνος σου. Έτσι θα δώσεις το σωστό τόνο και ρυθμό. Αν υπάρχει μουσικό όργανο στη διάθεση σου (πιάνο, κιθάρα, ακορντεόν κ.α.) και αυτός που το παίζει, παρακάλεσε τον να σε συνοδεύσει. Μετά άρχισε το τραγούδι. Πες στην Ομαδάρα σου ότι θα τραγουδήσετε τις λίγες πρώτες λέξεις. Μετά δώσε ένα σύνθημα (όπως μια απλή κίνηση των χεριών προς τα εμπρός και κάτω) και τότε όλοι θα πρέπει να αρχίσουν να τραγουδούν μαζί.
  3. Κατά την διάρκεια που θα λέτε τα τραγούδια μπορείς να χρησιμοποιήσεις απλές κινήσεις των χεριών σου πάνω και κάτω. Φρόντισε με τις κινήσεις αυτές να κρατάς το χρόνο του τραγουδιού σύμφωνα με τον ρυθμό και τις συλλαβές των λέξεων καθώς τραγουδιούνται. Οι κινήσεις των χεριών σου πρέπει να δείχνουν τις νότες οι οποίες χρειάζονται να διαρκέσουν ή να συντομευτούν χρονικά. Κατά τον ίδιο τρόπο ύψωνε ή χαμήλωνε τα χέρια σου για να ρυθμίζεις την ένταση της φωνής. Προσπάθησε να οδηγήσεις το τραγούδι στο σωστό ρυθμό και την ορθή ποικιλία της έντασης της φωνής. Το βασικότερο είναι να προσπαθήσεις να αφοσιωθείς στο τραγούδι που διευθύνεις.
  4. Να επιμένεις στην ποιότητα του τραγουδιού και όχι στην δύναμη των φωνών. Φρόνησε καθένας από τους Προσκόπους να τραγουδά.
  5. Χρησιμοποίησε τραγούδια που ταιριάζουν στην περίπτωση. Άρχισε με ζωηρά παιχνίδια και τελείωσε το πρόγραμμα σου με κάτι που δίνει έμπνευση, ανάλογα με την ατμόσφαιρα της δράσεως σου. Ανάμιξε τα τραγούδια ανάλογα με τα αλλά θέματα του προγράμματος σου.
  6. Τραγούδια πρέπει να τραγουδιούνται σε κάθε δράση της Ομάδας ή της Ενωμοτίας για να ανεβάζει ψυχολογικά τα παιδιά.
  7. Τα βιβλία τραγουδιών θα χρησιμοποιούνται μόνο μέχρι τα παιδιά να μάθουν τα λόγια.
  8. Αν το πρώτο τραγούδι δεν έφτασε στις προσδοκίες σου, μην το βάλεις κάτω. Κάνε κάτι πολύ απλό. Βαλε να τραγουδήσουν ένα τραγούδι οι δυο Ενωμοτίες και το ίδιο μετά οι άλλες δυο. Μετά όταν διαπιστώσεις ότι τα καταφέρνουν καλά, βαλε όλους μαζί να το τραγουδήσουν ξανά.
  9. Σε μικρές συντροφιές, η επίσημη διεύθυνση του τραγουδιού δεν είναι πάντοτε αναγκαία. Απλώς κάποιος αρχίζει ένα τραγούδι και οι άλλοι φυσικά τον ακολουθούν . Αυτός ο τρόπος είναι πολλές φορές επιθυμητός και δίνει επίσης πολλή χαρά.
  10. Αυτός που διευθύνει ένα τραγούδι πρέπει να «σπάσει τον πάγο». Ιδιαίτερα αν η Ομάδα είναι νέα. Κάνε πράγματα που θα σπάσουν τις επιφυλάξεις και θα οδηγήσουν κάθε ένα σε καλό πνεύμα.

Τώρα είσαι έτοιμος να διευθύνεις και εσύ τραγούδια. Φαίνετε απλό έτσι δεν είναι; Ε, λοιπόν είναι πολύ απλό. Δεν θα γνωρίσεις όμως το πόσο απλό είναι αν δεν δοκιμάσεις.

Άντε, και κάποτε να διευθύνεις τραγούδια στο Μέγαρο Μουσικής…!!!

Μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter