Το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017, η Αγέλη μας επισκέφθηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο Λόφο των Νυμφών. Η δράση μας ήταν αργά το απόγευμα με σκοπό να καταφέρουμε να παρατηρήσουμε τον έναστρο Αττικό ουρανό και να διακρίνουμε γνωστούς αστερισμούς από το ιστορικό αυτό σημείο.


Λυκόπουλα και Βαθμοφόροι ξεκινήσαμε ενθουσιασμένοι, εφόσον για την συντριπτική πλειοψηφία ήταν η πρώτη φορά που θα έκανε παρατήρηση με τηλεσκόπιο. Φτάνοντας στο Θησείο, κατευθυνθήκαμε προς το λόφο, όπου κάναμε κάποια ζωηρά παιχνίδια και φάγαμε το απογευματινό μας για να μπορέσουμε να απολαύσουμε τη συνέχεια.


Η θέα της Αθήνας ήταν μαγική! Μπαίνοντας στο αστεροσκοπείο, μάθαμε τις πρώτες πληροφορίες για την κατασκευή και τη χρησιμότητα του και στη συνέχεια περάσαμε στο δωμάτιο του χρόνου. Εκεί, επιστήμονες μετρούσαν το χρόνο που χρειαζόταν το ίδιο αστέρι να βρεθεί στον μεσημβρινό της Αθήνας και τους βοηθούσε να ξέρουν τι ώρα είναι! Η ξεναγός μας μίλησε για την μέτρηση της ώρας, τη Σελήνη, τις φάσεις της, τα ηλιοστάσια και στο τέλος είδαμε με τηλεσκόπιο της Καρυάτιδες στην Ακρόπολη, οι οποίες φαίνονταν σαν να ήταν δίπλα μας!


Ο γεωαστροφυσικός μας περίπατος συνέχισε στο Λόφο της Πνύκας, όπου παρατηρήσαμε το νεφέλωμα του Ωρίωνα από το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη , ενώ ο ίδιος αστερισμός ήταν εμφανής με γυμνό μάτι!
Η δράση θα μας μείνει αξέχαστη για δύο λόγους: μάθαμε τόσα πολλά για τον κόσμο έξω από τον πλανήτη μας και είδαμε τα αστέρια που μας συντροφεύουν σε κάθε εκδρομή, πιο κοντά!!!

 

Μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Ημερολογιο Δρασεων

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30